Cara Nak Buat Cili Kering Kisar

Guna cara ni memang makan yang lama. Apabila sudah lembut toskan airnya dan.


Cara Membuat Cili Kisar

Tambah garam kasar minyak masak air dan air perahan asam jawa sukatan agak sendiri ikut banyak mana cili.

. Ambil yang cili kerinting untuk kurang pedas. Kemudian basuh dan mesin. Cara buat cili kisar ni diajar oleh arwah mak.

Buang biji dan masukkan cili kering ke dalam mesin pengisar. Selalunya bila buat cili kisar sendiri bab yang paling renyah pastinya nak gunting cili satu persatu untuk buang bijinya. Lepas ini mak-mak bolehlah buat stok di rumah tak perlu nak beli kat kedai lagi.

Petua Simpan Cili Kisar Dan Bawang Kisar Tahan Lama Dalam Peti Sejuk. Sebelum ni jenuh buat cili kering kisar untuk simpan buat stok tak sampai seminggu dah berkulat. Masa tu la baru nak rebus nak kisar goreng semua.

Bila dah ada cili kisar macam nih nak buat lauk jenis sambal masak kicap rendang jenis2 goreng mee semua jadi mudah. Tambahkan garam kasar minyak masak air dan air perahan asam jawa sukatan agak sendiri ikut banyak mana cili. Cara nak buat sambal ikan kering.

Abang B40 9 Mac 2022. Cara ini boleh buatkan cili kisar korang jadi tahan lebih lama. Ok tak perlu cerita panjang ini versi saya.

Simpan dalam bekas dan masukkan dalam peti ais. Begini caranya buat mereka yang tak berapa nak rajin nak buat cili kering kisar. Jemur pelet sampai kering kemudian bungkus menggunakan plastic.

Paling suka bila buat dengan ikan kembung atau ikan tenggiri lauk masak taucu ni. 150gram cili kering kerinting 2 labu bawang putih. Potong 2 cili kering dan rebus.

Baru puas hati nak pedas atau tidak kenalah pandai pilih cili kering yang ingin digunakan. Ambil banyak mana yang nak guna atau disimpan jadikan stok. Boleh share cara mudah ini supaya ramai orang tahu.

Potong 2 cili kering dan rebus. Okay jom tengok cara mak saya di bawah. Okay ni dia tips untuk buat cili kisar jadi tahan lebih lama korang boleh kisar cili kering menggunakan minyak masak.

Guntingkan cili kering dan rebuskan sehingga ianya menjadi lembut. Korang agak-agak je berapa banyak nak guna asal boleh dikisar okay. Hanya guna chopper je memang boleh keluar habis biji cili keringnya.

Bukan apa sebenarnya bila ada bahan kisar dah ready macam ni lebih memudahkan proses nak masak. Sebelum ni jenuh buat cili kering kisar untuk simpan buat stok tak sampai seminggu dah berkulat. Cili kisar nih boleh tahan selama 1 Bulan daan tidak berbau.

Hujung minggu tu boleh buat. Tak kisah nak guna minyak masak jenis apa pun yang pasti jangan guna air. Terima kasih Roazura Bahari untuk perkongsian resipi Cili Kisar ini.

Jadi kali ni Roazura Bahari nak kongsikan bagaimana cara nak buat stok cili kisar yang tahan 3 bulan tanpa bahan pengawet. Untuk tahu cara membuat cili kisar yang mudah dan sedap boleh ikuti perkongsian oleh Nurul Ateekah yang berkongsi cara buat cili kisar warisan ibu mentua. Ada juga petua nak tahan lama seminggu boleh letak garam sikit dalam ekstrak cili kering ni.

Ok jom saya nak share bagaimana cara nak buat cili kisar yang tahan 3 bulan tanpa bahan pengawet. Memang leceh dan ambil masa lama sangat. Bila dah ada cili kisar macam nih nak buat lauk jenis sambal masak kicap rendang pelbagai jenis mee bihun kuey teow goreng semua jadi mudah.

Cili kisar ni boleh tahan selama satu bulantidak berbauia juga kurang pedasDekat sini saya sharekan caranya dan rahsia masak sambal sotong yang sedap. Selepas rebus sejukkan buang biji dan masukkan cili kering dalam mesin pengisar. Sebelum ni jenuh buat cili kering kisar untuk simpan buat stok tak sampai seminggu dah berkulat.

Potong 2 cili kering dan rebus. Batang tembaga sebagai ujung pengejut. Ok jom saya nak share bagaimana cara nak buat stok cili kisar yang tahan 3 bulan tanpa bahan pengawet.

Ibu-ibu para isteri mahupun sesiapa yang selalu masak di dapur mesti ada yang belum tahu cara simpan cili kisar bawang kisar tahan lama. Hal ini dapat mengatasi masalah makan modal cenderung mahal. Buat mak-mak boleh cuba buat cara ni.

Cara ringkas untuk membuat Cili Kisar Cili Boh yang tahan lama dan memudahkan kerja memasak anda. Perkongsian daripada Nur Atiqah Othman ini cukup menarik dengan membuat sendiri cili ksar di rumah. Tapi lepas tahu buat stok cili kisar ni lagi senang nak memasak.

Bila dah ada cili kisar macam ninak buat lauk jenis sambalmasak kicap rendangjenis-jenis bergoreng seperti mi semua jadi mudah. Cili kisar nih boleh tahan selama 1 Bulan dan tidak berbau. Cara nak senang dan mudah mak-mak buat sendiri cili kisar.

Sesuai sangat buat peniaga atau mak-mak yang selalu buat cili kisar di rumah. Cuma nak buat cili ini ramai yang guna macam-macam cara. Sebenarnya ada cara mudah untuk buang biji cili kering ni.

Basuh cili kering sehingga bersih dan rebus sehingga lembut dan basuh sekali kagi sebelum kisar cili. Selepas rebus sejukkan buang biji dan masukkan cili kering dalam mesin pengisar. Mudah sahaja kan nak buat sendiri Cili Kisar ni.

Cara Buat Stok Cili Kering Kisar Dulu-dulu setiap kali je nak masak sambal mesti kena buat cili kering kisar. Selepas sejukkan buang biji dan masukkan cili kering dalam mesin pengisar.


Begini Cara Buat Cili Kisar Tahan Lama Berbulan Masih Tak Berkulat


Begini Cara Buat Cili Kisar Tahan Lama Berbulan Masih Tak Berkulat


Begini Cara Buat Cili Kisar Tahan Lama Berbulan Masih Tak Berkulat


Step By Step Cara Buat Stok Cili Boh Power Tahan Berbulan Tak Berkulat

No comments for "Cara Nak Buat Cili Kering Kisar"